viernes, 22 de agosto de 2014

Arqueologia industrial valenciana. Màquines d'escriure
(Col · laboració publicada el 21 d'agost 2014 al diari digital LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ).

"Talleres Alonso S.L" és el nom d'una empresa fabricant de màquines d'escriure. Tenia el seu domicili al número 174 de l'avinguda Peris i Valero de València; la mateixa ciutat en què "Talleres Ferrer y Toledo" havia fabricat a partir de 1913 els diferents models de la "Victòria", la primera a Espanya a utilitzar el sistema frontal de tecles, acceptat poc després com a estàndard mundial.Durant el segle XX diverses empreses van produir i comercialitzar màquines d'escriure a Espanya. A més de l'omnipresent "Hispano Olivetti" radicada a Barcelona des de 1929, i de matriu italiana, abans dels anys 40 es té constància de dos empreses a la capital catalana: la que fabricava l'anomenada "Iberia", i la companyia "La Ràpida ", adquirida per la factoria italiana que va arribar a ser la de major producció del món.Les dificultats econòmiques de la postguerra i l'autarquia franquista van permetre l'existència de diversos fabricants, i l'èxit d'algun model amb l'anacrònic disseny tipus "índex", com l'anomenada "Hogar", fabricada a la localitat de Calp des de finals de la dècada dels 40, al taller de Matias Pastor, i amb disseny de Genaro Calatayud. Amb el "assequible" preu de 160 pessetes,  i podent-se adquirir per correu, es van comercialitzar un total de dos mil unitats entre 1947 i 1961.A partir de 1947 es fabricaria a Eibar la "Patria", i en dates segurament similars la "Remer" a Barcelona.El 1945 "Talleres Alonso SL" de València va llançar el model "Regia". Va ser la primera de les màquines d'escriure produïdes per aquesta empresa, que posteriorment va dissenyar i comercialitzar els models "Talbos", "Andina" i "Junior".De la "Regia" la publicitat de l'època deia que era:

“La máquina portable de calidad que tiene todas las ventajas de solidez y rendimiento de las grandes máquinas de oficina”

Portabilitat que malgrat el seu considerable pes es referia generosament de la següent manera:

“Máquinas de escribir REGIA. Primera máquina portátil fabricada en España. Agencias en todas las capitales de España”

"Talleres Alonso S.L" va registrar el 1961 juntament amb Francisco Luna Sandoval una patent d'invenció.En la postguerra i continuant la tendència iniciada a principis del segle XX, la rellevància del sector industrial a València, encara que en menor mesura que a Catalunya i al País Basc, era comparativament més gran que a la resta d'Espanya. València només era superada en producció de màquines d'escriure pel gegant "Hispano-Olivetti" de Barcelona.La "Regia" és un producte auster i eficaç, propi del seu temps, que seguia funcionant quan més de mig segle després la vaig adquirir a un particular per 20 euros. Es tracta segurament d'un exemplar reconstruït, que té les tecles de majúscules diferents a les originals, i disposa a més d'un carro sobredimensionat. Encara conserva el trist color d'aquells anys en què el règim franquista era aïllat per la seua col · laboració amb el nazi-feixisme.

La "Regia" va ser en certa manera bestreta del desenvolupisme posterior, consentit pels EUA quan ja importava més el nou oponent soviètic que el vell enemic nazi. Es fabricava precisament en un dels pols de creixement econòmic, que hui, com les màquines d'escriure, ha perdut gran part del seu valor d'ús.La "Regia" és part de la nostra cultura material i evidencia el dinamisme d'un  industrial, que malgrat les greus distorsions del sistema polític i econòmic franquista, assenyalava una via ara inexplicablement abandonada en favor de sectors terciaris i activitats especulatives, amb el beneplàcit, quan no promoció, de la política que ha governat l'últim quart de segle valencià.
No hay comentarios:

Publicar un comentario